Zoek in het archief
 
terug

Check the original
News breaking: 2017-10-11

Luxemburg en Verenigde Arabische Emiraten werken samen in de ruimte, met speciale focus op zoeken en exploiteren van ruimtegrondstoffen

10:07 uur 11-10-2017

Luxemburg en Verenigde Arabische Emiraten werken samen in de ruimte, met speciale focus op zoeken en exploiteren van ruimtegrondstoffen

LUXEMBURG–(BUSINESS WIRE)– Gezien hun beider belang in de verkenning, exploitatie en toepassingen van ruimtevaart voor vreedzame doeleinden, hebben Luxemburg en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) een akkoord gesloten over samenwerking in de ruimte. De regering van het Groothertogdom Luxemburg, vertegenwoordigd door vicepremier en minister van Economische zaken Étienne Schneider, en de Verenigde Arabische Emiraten, vertegenwoordigd door de minister voor Hoger Onderwijs en voorzitter van het Ruimteagentschap van de VAE dr. Ahmad Belhoul, hebben in Abu Dhabi een memorandum van overeenstemming ondertekend. Ze zijn overeengekomen bilateraal samen te werken bij activiteiten in de ruimte, met een speciale focus op het zoeken en exploiteren van grondstoffen in de ruimte.

 

 

Luxembourg and the United Arab Emirates to Cooperate on Space Activities with Particular Focus on the Exploration and Utilization of Space Resources

LUXEMBOURG–(BUSINESS WIRE)– Considering their common interest in the exploration, use and application of space for peaceful purposes, Luxembourg and the United Arab Emirates (UAE) jointly agreed on the opportunity to cooperate on space activities. The Government of the Grand Duchy of Luxembourg, represented by the Deputy Prime Minister, Minister of the Economy, Étienne Schneider, and the UAE, represented by the Minister of State for Higher Education and Chairman of the UAE Space Agency, Dr. Ahmad Belhoul Al Falasi, signed today in Abu Dhabi a memorandum of understanding (MoU) to start bilateral cooperation on space activities with particular focus on the exploration and utilization of space resources.

This press release features multimedia. View the full release here: http://www.businesswire.com/news/home/20171010006049/en/

The Government of the Grand Duchy of Luxembourg, represented by the Deputy Prime Minister, Minister of the Economy, Étienne Schneider, and the UAE, represented by the Minister of State for Higher Education and Chairman of the UAE Space Agency, Dr. Ahmad Belhoul Al Falasi, signed in Abu Dhabi a memorandum of understanding (MoU) to start bilateral cooperation on space activities with particular focus on the exploration and utilization of space resources. (Photo: Business Wire)

Within its economic development SpaceResources.lu initiative, Luxembourg offers commercial companies an attractive overall framework for space resource exploration and utilization related activities, including but not limited to a legal regime. The Grand Duchy is the first European country to offer a legal and regulatory framework addressing the capability of ownership of space resources and laying down the regulations for the authorization and the supervision of such missions in space.

With particular focus on the exploration and utilization of space resources, the five-year cooperation agreement covers the exchange of information and expertise between Luxembourg and UAE space sectors in the areas of space science and technology, human capital development and space policy, law and regulation. Both nations intend to regularly consult on questions of international governance of space to reach common positions in relevant international fora.

Luxembourg’s Deputy Prime Minister and Minister of the Economy Étienne Schneider declared: “Luxembourg is promoting actively the peaceful exploration and the sustainable utilization of space resources for the benefit of humankind. In line with those goals, the Grand Duchy encourages discussions on space resources exploration and utilization in all relevant international fora. By signing this MoU with the UAE Space Agency, we continue to endorse cooperation at bilateral and multilateral levels in order to progress together with other nations on a future governance scheme and a global regulatory framework for space resources utilization.”

“Our collaboration with Luxembourg is aligned with the strategic visions of both the Space Agency and the UAE. This includes working towards closer international cooperation, establishing mutually beneficial international partnerships and exchanging scientific knowledge with the rest of the world”, said Dr. Ahmad bin Abdulla Humaid Belhoul Al Falasi, Minister of State for Higher Education and Chairman of the Board of Directors of the UAE Space Agency. “The UAE Space Agency recognizes the importance of international collaboration in the field of peaceful exploration of outer space, as this field is considered to be part of humankind’s common heritage. It is extremely important in our view for all competent entities in this field to work together towards the common goal of enhancing the welfare of humanity.”

Released by the Luxembourg Ministry of the Economy

View source version on businesswire.com: http://www.businesswire.com/news/home/20171010006049/en/

Contacts

Ministry of the Economy, Luxembourg

Paul Zenners

E-Mail: paul.zenners@eco.etat.lu

Phone: (+352) 247-74126

Mobile: (+352) 621 409 141

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.